Kryesore » 2011 » Gusht » 23 » Makinat, hiqet taksa e shitjes dhe dogana
5:23 PM
Makinat, hiqet taksa e shitjes dhe dogana
Kush ka ndër mend të blejë një makinë, bën mirë të presë deri më datë 24 gusht, në rast se do të kursejë paratë e taksave.Në fletoren zyrtare janë botuar më datë 9 gusht ligjet e reja të taksave kombëtare, të cilat heqin taksën e makinave të përdorura (në import dhe në shitje brenda vendit), taksën vjetore të qarkullimit, taksën e regjistrimit të përvitshëm të mjeteve.
E thënë ndryshe dhe më qartë, kush do blejë një makinë, pas datës 24 gusht nuk do të paguajë doganë në import dhe as taksë në shitje. Ligji i ri për taksat kombëtare hyn në fuqi 15 ditë pas botimit në fletoren zyrtare dhe me një llogari të thjeshtë, në rast se fletorja zyrtare është botuar më datë 9, më datë 24 gusht ligji është në fuqi.Taksa e qarkullimit dhe e regjistrimit
Pas datës 24 gusht ndryshon e gjithë skema e taksimit të makinave për të gjithë ata që duan të blejnë makina apo që kanë makina në përdorim. Ligji i ri Për Taksat Kombëtare shfuqizon taksën e përvitshme të qarkullimit dhe atë të regjistrimit. Aktualisht, taksa e qarkullimit është 7500 lekë për një makinë me benzinë dhe 10 mijë lekë për një makinë me naftë. Ndërsa taksa e regjistrimit është 2400 lekë për të gjitha llojet e veturave. Të dyja taksat janë vjetore, pra paguhen një herë në vit. Në ligjin Për taksat vendore, që hyn në fuqi më datë 24 gusht, taksa e regjistrimit të përvitshëm të mjeteve të transportit rrugor shfuqizohet. Pra, pas 24 gushtit, makinat nuk do të paguajnë 2400 lekë në vit si taksë regjistrimi. Edhe taksa e qarkullimit ndryshon. Ajo nuk do të paguhet 7400 lekë në vit për makinat me benzinë dhe 10 mijë lekë në vit për makinat me naftë, por do të paguhet sa herë që makinat furnizohen me karburant. Në ligjin e ri, që hyn në fuqi më 24 gusht, thuhet: Taksa e qarkullimit mbi benzinën dhe gazoilin caktohet në masën 5 lekë për litër deri më 31.12.2011, pas kësaj date taksa e qarkullimit mbi benzinën dhe gazoilin caktohet në masën 7 lekë për litër. Kjo taksë zbatohet si për benzinën e gazoilin e importuar, ashtu edhe për ato të prodhuara në vend. Pra, taksa e re e qarkullimit do të paguhet me karburantin. Kjo do të shpërndajë në mënyrë të barabartë taksën e qarkullimit. Pra, kush përdor më shumë makinën, konsumon më shumë karburant dhe, si rrjedhojë, paguan më shumë taksë qarkullimi. Sidoqoftë, pas datës 24 gusht nuk do të paguhen taksa në sportelet e agjencive, aty ku bëhet kolaudimi. Taksa e re e qarkullimit do të paguhet në pikat e karburantit indirekt, sa herë që furnizojmë makinën.Taksa e makinave të përdorura
Pas datës 24 gusht, kush importon një makinë, nuk do të paguajë më doganë. Po ashtu, kush blen/shet një maminë brenda vendit, nuk do të paguajë taksë shtesë. Ligji i ri i botuar në fletoren zyrtare qartëson një formulë tjetër. Ai heq detyrimin e taksës së makinave të përdorura në import dhe në shitje brenda vendit dhe vendos një taksë të re vjetore për makinat e përdorura. E thënë më thjesht, kush blen apo importon një makinë, nuk paguan taksë për blerjen apo shitjen, por paguan një herë në vit një taksë tjetër për përdorimin e makinës. Aplikimi i taksës vjetore të mjeteve të përdorura takson më shumë makinat e vjetra. Sa më e vjetër të jetë makina, aq më shumë taksë vjetore paguan. Gjithashtu, paguajnë më shumë makinat me naftë sesa ato me benzinë. Formule e re shumëzon cilindratën e makinës me koeficientin e vjetërsisë dhe me taksën fikse për llojin e karburantit. Taksa fikse për llojin e karburantit është 25 lekë për naftën dhe 20 lekë për benzinën. Koeficientet për vjetërsinë për tre vitet e para janë 0, në vitin e katërt është 0.18 dhe rritet me 0.02 për 10 vitet e para. Më pas, koeficienti rritet me 0.04. Kështu, një makinë e vitit 1996 me naftë dhe me kubaturë 2500 cm3 do të paguajë pas datës 24 gusht 30 mijë lekë në vit, si taksë të makinës së përdorur. Ndërkohë që sot një makinë e vitit 1996 me naftë paguan 2400 lekë taksë regjistrimi dhe 10 mijë lekë taksë qarkullimi, pra 12400 lekë në vit. Pas datës 24 gusht, pronari i këtij automjeti do të paguajë 17600 lekë më shumë dhe taksa rritet nga viti në vit. Gazeta boton tabelën për taksën vjetore që do të paguajnë tipa të ndryshme makinash, pas datës 24 gusht.
SHEMBULLI

Çfarë fiton ai që blen një makinë
Aktualisht, me ligjin që vazhdon të zbatohet, për importin e makinës paguhet një taksë e cila llogaritet duke shumëzuar cilindratën me koeficientin e naftës ose benzinës (respektivisht 25 dhe 20) dhe me koeficientin e vjetërsisë, (0.5 për çdo vit nga data e prodhimit). Në rast se sot (para datës 24 gusht) një person do të importonte një makinë me naftë të vitit 1999 me një cilindratë 2200 kubikë, ai në doganën shqiptare do të paguante 330 mijë lekë. Kjo si llogaritje e formulës që është ende në fuqi, ku 2200 është cilindrata x 25 koeficienti i naftës x 6 koeficienti i vjetërsisë (12 vite x 0.5 për çdo vit) = 330 mijë lekë.
Pas datës 24 gusht, taksa e importit të makinave të përdorura hiqet. Pra, kush kërkon të blejë një makinë, duhet të presë të paktën datën 24 gusht që të shmangë, në rastin tonë, pagimin e 330 mijë lekëve si doganë. Pra, ligji i ri favorizon dukshëm importin e makinave.
Çfarë humbet ai që ka një makinë
Por, për një person që aktualisht ka në përdorim një makinë të vitit 1999 me cilindratë 2200 kubikë dhe me naftë, ligji i ri i shton taksat. Sot (deri më 24 gusht), me përdorimin e një makine të tillë paguan 2400 lekë taksë regjistrimi dhe 10 mijë lekë taksë qarkullimi. Pra, 12400 lekë në vit. Pas datës 24 gusht, ky person do të paguajë takën e përvitshme të mjeteve të përdorura. Kjo taksë llogaritet me formulën cilindrata në cm3 x koeficienti sipas vjetërsisë x taksa fikse për llojin e karburantit
(Taksa fikse për llojin e karburantit është 25 lekë për naftën dhe 20 lekë për benzinën. Koeficientet për vjetërsisë për tre vitet e para janë 0, më pas bëhet 0.18 dhe rritet me 0.02 për 10 vitet e para. Pas vitit të dhjetë, koeficienti rritet me 0.04). Në rastin tonë, taksa e re vjetore është 19800 lekë në vit. Pra, 7400 lekë në shumë. Përveç kësaj, sa herë që furnizon makinën, deri në fund të vitit duhet të paguajë 5 lekë për çdo litër karburant dhe pas 1 janarit, 7 lekë për çdo litër karburant.

NDRYSHIMET E TAKSAVE

Aktualisht paguhet

kush blen një makinë:
Taksa e makinave të përdorura në import dhe në shitje brenda vendit
Llogaritja
Cilindratë (cm3) x koeficientin e naftës ose benzinës (respektivisht 25 dhe 20) x koeficientin e vjetërsisë (0.5 për cdo vit nga data e prodhimit)

kush përdor një makinë:
Taksa regjistrimi
Të gjitha veturat
2400 lekë/vit

Taksë qarkullimi
Makinat me benzinë
7500 lekë/vit
Makinat me naftë
10 mijë lekë/vit

PAS DATËS 24 GUSHT DO PAGUHET

kush blen një makinë:
0 lekë për importin
0 lekë për shitjen

kush përdor një makinë:
Taksa e regjistrimit
0 lekë/vit
Taksa e qarkullimit
(deri më 31 dhjetor)
5 lekë/litër
Taksa e qarkullimit
(pas 1 janarit 2012)
7 lekë/litër

Taksa e qarkullimit të mjeteve të përdorura
Paguhet çdo vit sipas formulës: Cilindrata në cm3 x koeficienti sipas vjetërsisë x taksa fikse për llojin e karburantit
(Taksa fikse për llojin e karburantit është 25 lekë për naftën dhe 20 lekë për benzinën. Koeficientet për vjetërsisë për tre vitet e para janë 0, më pas bëhet 0.18 dhe rritet me 0.02 për 10 vitet e para. Pas vitit të dhjetë, koeficienti rritet me 0.04)

Views: 251 | Added by: ksdardania | Rating: 3.0/1

Te nderuar komentues! Duke mos dashur te cenojme opinionet tuaja, lutemi qe ato te mos permbajne fyerje dhe ofendime personale dhe te kene lidhje me shkrimin, apo temen per te cilen komentohet. Ne te kundert, nuk do te publikohen. Ju falenderojme qe na ndiqni dhe ju ftojme te vazhdoni te jeni pjese e Ks-Dardania.
comments powered by Disqus

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player